Grappen over kinderen

Grappen over kinderen: Noppies Kinderkleding

noppieskinderkledingEr is een soort grap waar een cabaretier altijd mee op moet passen. Je zou kunnen zeggen dat een cabaretier over iedereen grappen mag maken, iedereen belachelijk kan maken en zelf pijnlijke dingen kan aankaarten. Een goede cabaretier kan ervoor zorgen dat je moet lachen om dingen waar je in een andere situatie om zou kunnen huilen. Op deze manier kan een cabaretier grappen maken over afkomst, sekse, seks, enzovoort. Een grap kan eigenlijk, wanneer goed uitgevoerd, nog te ver gaan. Een cabaretier kan hierdoor nooit echt over de schreef gaan. Wanneer je denkt ‘oeh’, maar vervolgens toch hard lacht om de grap die je eigenlijk te ver vond gaan, betekent dit dat de cabaretier er goed en professioneel de grenzen heeft opgezocht om ze vervolgens genadeloos de overschrijden.

Dit soort grappen doen je echter nadenken. Je hoeft het leven en de instituten die we als mensen dagelijks opbouwen en in het verleden hebben opgebouwd, niet zo serieus te nemen. Laat de sociale muren maar neervallen, lach maar om anderen en lach net zo hard om jezelf. Leedvermaak, maar ook zelfvermaak is goed.

Er is echter een onderwerp waar een cabaretier minder goed grappen over kan maken. In dit geval kan een cabaretier niet te ver gaan of grenzen overschrijden. Dit zijn grappen die gerelateerd zijn aan kinderen. Deze grappen worden vaak niet goed geaccepteerd door luisterend publiek.

Kinderen zijn namelijk kwetsbaar en onschuldig. Een cabaretier moet hier op letten. Het maken van verkeerde grappen kan de sfeer in de zaal geheel omdraaien, waardoor een cabaret de grip op zijn of haar publiek verliest. In zo’n geval wordt het voor de cabaretier lastig om het publiek (weer) mee te krijgen in nieuwe grappen.
 

Verkeerde grap over Noppies Kinderkleding

Ik was eens bij een cabaretvoorstelling waarin de cabaretier te ver ging. Stapje voor stapje daalde hij af in een poel van grappen die niet geaccepteerd werden door het publiek. Hij ging te ver, en niet op een goede manier. Hij zocht grenzen op die niet mochten worden overschreven. Uiteindelijk maakte hij een grap over Noppies Kinderkleding die niet door de beugel van het publiek ging. Noppies Kinderkleding is een kledingmerk voor kinderen en is onder andere verkrijgbaar bij Amazingkids.nl. Een grap over Noppies Kinderkleding kan een grap zijn over kinderen. De cabaretier ging hierin te ver door. Eerst lachte een aantal mensen nog wat schaapachtig, maar al snel werd het stil. In zo’n geval werken zelfs de beste grappen niet meer. Het publiek is weg.